21 Ekim 2011 Cuma

1 Gün 1 Ses - 21 Ekim Özeti :)

Herkese yeniden merhaba, biliyorsunuz bugün 1 Gün 1 Ses (RadyoVesaire'de sunduğum programım) günüydü ve tahminimce şu güne kadar yaptığım programlar arasındaki "altın" programlar arasındaki yerini aldı.. :)

Dinleyenler bilir, bugün başarılı piyanist ve Genç Klasikçiler Festivali müzik direktörü Hande Akkan stüdyoda konuğumdu. Beraber müzik dolu, keyif dolu bir program geçirdik. Dinleyenler de keyif aldıysa ne mutlu bize. Yaşadığımız şu zor günlerde, yüzlerde tebessüm yaratabilmeyi başarabildiysek.. :)

Müziğin ötesinde, Hande Akkan'ın o süper enerjisi de dinleyiciye ulaştı ki program sonrasında birçok telefon aldım. Hande Akkan'ın eğlenceli mizacı ve sanatçı kişiliği bir araya gelince sohbet çok hoş bir hal aldı.

Genç Klasikçiler festivaline oldukça değinmekte beraber, YOYO produksiyon, klasik müzik, popüler kültür gibi birçok konuda da Hande hanımın fikirlerini aldık, dinleyicilerimizin de katkılarıyla interaktif bir biçimde paylaştık.. :)

Fazla spoiler vermek istemiyorum çünkü bu pazar programın tekrarı yayınlanacak. Saatini henüz bilmemekle beraber RadyoVesaire'nin twitter adresinden yakında duyurulacağını düşünüyorum, Twitter'da @Radyo_Vesaire yazarak bize ulaşabilirsiniz, takip edin ve ettiriniz lütfen..:)

Facebook grubumuz: http://www.facebook.com/groups/131126226958284/

Programı kaçıranlar veya tekrar dinlemek isteyenler bu pazarki tekrar kuşağını kaçırmasınlar! :)

Not: Resimler yakında bu post'a eklenecektir. :)

3 Ekim 2011 Pazartesi

Piyano Almadan Önce Okuyun :)

Yeniden merhabalar sevgili müzikseverler:)

Bugün çok farklı bir hususa, "piyano alırken dikkat etmeniz gerekenlere" değineceğim elimden gelebildiği kadarıyla. Piyano konusunda sizlerle daha paylaşacağım çok şey var o yüzden bu yazı bir giriş niteliğinde, piyanoya yeni başlayan/ başlamak üzere olan/ başlamak isteyen kişilere yardımcı olmak amacıyla yazılmış bir entry'dir :)

Şimdiii, öncelikle piyano almadan önce kendinize şunu sorun "neden piyano almak istiyorum?" Piyano eğitimine geç başlayan erişkin müzisyenler için piyano alma kararı oldukça yerinde,olgun ve güzel bir karar olmakla beraber çocukları için piyano alacak "veliler" bu konuda oldukça huzursuz olmakta, sıkıntı çekmekte ve kararsız kalmaktadır.

Bu yüzden öncelikle velileri ilgilendirecek bir giriş yapmak istiyorum. Çoğu velinin 1 numaralı kaygısı "çocuğum piyano aldıktan sonra ya sevmez ve bırakırsa, boşuna masraf yapacağım?" şeklindedir. Piyanoların maliyetli müzik aletleri olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu kaygıda kesinlikle haklısınız diyorum ve alternatif çözümlerinizi sayıyorum;

Hayır maalesef bilemediniz, çocuğunuza "org" almak onun piyano eğitimine başlamasında iyi bir adım olmayacak, tam aksine onu "kandırmak" anlamına gelecektir. Dışarıdan benzer tuş görünümleri benzer sesleri verdiği düşünülen bu iki enstrüman aslında birbirinden tamamen ayrı, asla kıyas edilemeyecek bir durumdadır. Öncelikle piyano çalmak "duymak" kadar "hissetmektir" burada piyano çalan kişinin "tuşeyi" yani dokunduğu piyano tuşlarının ağırlığını ve tuşa dokunduğu an piyano içerisindeki o harika yapının nasıl harekete geçip tellerden ses çıkardığını hissetmesi gerekir. Gerçek bir akustik piyano, bu benzersiz hissi çalana verecektir.

Biliyorum, hala sorunuza cevap vermiş değilim hala çocuğunuzun piyanodan vazgeçip boşuna masraf yapacağınızdan korkuyorsunuz. Bu konuda size birkaç ufak tavsiyem olacak.

1. Öncelikle piyano eğitmeninizi iyi tanıyın. Çocuğunuza eğitim verecek bir piyanist ona sadece notasyon bilgisi vermeyecek, ona hayatı boyunca sahip olacağı bir değeri fark ettirecektir. Piyano çalmak, ciddi sabır gerektiren bir iş olduğu gibi küçük çocuklara piyano öğretmek de bir o kadar sabır gerektirir ve bu alanda öğretmen olmak ayrı bir sanat'tır. Burada, piyano öğretmeninin geçmişi, kimlerden ders aldığı, hangi okuldan mezun olduğu bilgisinin yanı sıra bu mesleği gerçekten sevip sevmediği ve piyano aşkını öğrenciyle nasıl paylaşabileceği çok önemlidir. Dersten derse gelen ve sadece birkaç parça çalıştırıp parasını alıp giden eğitmen, çocuk için "sıkıcı" ve "korkutucu" bir imaj çizecektir. Bu yüzden burada iş siz velilere düşüyor diyebilirim, piyano hocanızı çok dikkatli seçin. Peki bunu neden dedim? Bunun piyano alıp almamayla ne alakası var? Öncelikle piyano eğitmenini seven çocuk, doğal olarak onun öğreteceği ve ona açacağı bu yeni ufuğun farkında olacak ve "heveslenecektir" Bu hevesi canlı olduğu sürece çocuğunuz piyano çalmak isteyecek ve "müziği yorumlama, yaratma" alanında merak sahibi olacaktır. İşte bunu gördüğünüzde evde bir piyano barındırmanız gerektiğinin pozitif sinyallerini alıyorsunuzdur.

2. Çevrede, sizin evinizden başka çocuğunuzun piyano çalabileceği bir yer, piyano olan bir ev ya da okulunda piyano var mı? Bu hem çok yararlı olabileceği gibi oldukça riskli de bir durumdur. Ben küçükken evimde piyano yoktu ve okulumdaki piyanoda pratik yapıyordum. Orada piyano çalmaya aşık olmuş ve sonunda ailem de gözümdeki ışığı ve isteği görüp bana piyano almışlardı. Belki sizin çocuğunuz da benim örneğim gibi size işaretler verebilir.

3. En önemlisi, çocuğunuz piyanoya kendisi mi başlamak istedi yoksa siz mi piyanoya başlamasını istediniz? Çevresinde piyano çalan arkadaşları var mı ya da okulunda müzik dersleri var mı? Bunlar küçük ama önemli detaylar olabilir.. :)

Kuyruklu Piyano
Evinize almak istediğiniz piyanonun türü de çok önemlidir. İki tür akustik piyano vardır: Konsol(duvar) ve Kuyruklı Piyanolar. Ayrıca artık teknolojinin gelişmesiyle dijital piyanolar da kaliteli performanslar sunmaktadır (org veya klavye asla dijital piyano sınıflandımsına girmez!) Her zaman size "akustik piyano" türlerini öneririm. Genellikle evlerde kullanılan akustik piyano türü duvar piyanolarıdır. Duvar piyanolarının kuyruklu piyanolardan farkı, tellerinin yatay değil dikey biçimde hizalanması ve kuyruklu piyanolardan daha kısa olmasıdır. Ayrıca duvar piyanoları evlerde rahat çalışmayı sağlamak için sesi yarı yarıya azaltmaya yarayan bir pedala sahiptir (komşularımız rahatsız olmasın :) )

İyi piyano markalarını sayacak olursak: Yamaha, Steinway, Zimmermann, Bösendorfer, Bechstein, Pearl River ve Baldwin marka piyanolar tam anlamıyla size piyano çalmanın zevkini yaşatacaktır ve sesleri de oldukça fark etmektedir.

Duvar (Konsol) Piyano
Dijital piyano almaya karar verdiyseniz eğer, bu kararınızda size sadece tek bir marka öneririm o da Yamaha marka dijital piyanolardır. Günümüzde piyano ve teknolojiyi bir araya getirerek harikalar yaratan ve her serisiyle müzisyenleri tatmin eden yegane marka Yamaha'dır :) Ayrıca bütçenize göre bir yamaha dijital piyano bulmanız çok da imkansız değil, her bütçeye uygun ürünler mevcut çünkü.


Bu konuda aklıma şuan gelmeyen ama sonra eklemek istediklerim olursa bu yazıdan güncellerim ya da ayrı bir post girerim :)

Gelelim, "iyi bir piyanoyu" nasıl ayırd edeceğinize:

İyi bir piyanoda öncelikle marka çok önemlidir. Buna örnek olarak Alman markalarının oldukça kaliteli ve sağlam olduğunu söyleyebilirim. İyi bir piyanoyu nasıl bulabileceğinizi maddeler halinde sıralayalım o zaman:

Piyano alırken gittiğiniz müzik mağazasında yanınıza piyanodan anlayan birini alırsanız ayırd etmek sizin için daha kolay olacaktır, ya da mağazada piyanodan anlayan bir görevliden aşağıdaki denemeleri rica edebilirsiniz. :)

1. İyi bir piyano demek iyi bir mekanizma düzeni demektir. Tuşlarda tellere kadar uzanan iç kısmındaki mekanizma iyi çalışıyor olmalı ve iyi akord tutuyor olmalıdır. Aynı zamanda içerisindeki ses yalıtımını sağlayan malzemelerin doğru maddelerden yapılmış olması lazımdır. Eğer piyano kaliteliyse bastığınız akorlar temiz yayılıyor olmalıdır, hiçbir şekilde "metalik" bir ses çıkmaması gerekmektedir ve ince notaların parlak, kalın notaların ise tok duyulması lazımdır.

2. Tuşlara dikkat! Kaliteli olmayan bir piyano her şeyden önce tuşlarından kendisini belli edebilir! *Piyanonun tuşlarından bir tanesi ya da birkaç tanesi içe gömük ise,
*Çaldığınızda bastığınız tuşlar parmağınızı kaldırdığınızda yukarı kalkmıyor, içeri gömük duruyor ise
*Tuşlara bastığınızda gıcırtı duyuyorsanız
*Tuşlar fazla sert veya fazla hafif ise (notaya basarken ideal bir piyano tuşunun ağırlığı parmağı zorlamayacak derecede olmalıdır ama bastığınız anda da org gibi hafif olmamalıdır. Unutmayın ki piyano çalarken hacim çok çok çok önemlidir tuşlara ne kadar sert bastığınız ve ne kadar hafif bastığınıza göre ses rengi değişir.)
* Bir tuşa bastığınızda pedal kullanmadan ses uzuyor/yankılanıyor ise
* Sert bir şekilde bastığınızda ses güçlü çıkması yerine "boiing" şeklinde metaliksi bir ses duyuluyor ise ve bu sesi ne olursa olsun bir şekilde duyuyor iseniz,

O piyano kalite sınıflandırmasında sınıfta kalmış demektir. Kaliteli bir piyano değildir. Bu kadar net söyleyebilirim.

Pedallara dikkat edin, duvar piyanosu alıyorsanız orta pedala bastığınızda sesin azalması ancak çok rahatsız edici derecede boğuk ve metalik olmaması lazımdır. Sağ pedala bastığınızda sesin giderek sönerek düzgün bir şekilde uzaması gereklidir. Pedala basıp kaldırdığınızda fazla gıcırtı sesi geliyorsa bu da dikkat etmeniz gereken ayrı önemli bir husustur, öyle bir sesin çıkmaması gerekir.. :)

Şimdilik bu kadar! Piyano ile ilgili daha fazla yazı gelecek! :)

O arada benim müziğime de bir bakmaya ne dersiniz? Piyano, söz, beste ve vokallerde ben varım; umarım beğenirsiniz :) www.soundcloud.com/onuruz

Müzikle kalın!