2 Ekim 2010 Cumartesi

Sağlığa Giden Yol: Müzik!

 Haftasonu! Evet herkes bu günü çok seviyor biliyorum:) özellikle şu cumartesileri yok mu şu cumartesileri :)
Bugün biraz daha bilimsel ve ilginç bir konu üzerinde duracağım. Gerçekten insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere sahip olan, çoğu hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntem ile tanışmaya hazır mısınız: Müzikoterapi

Müzikoterapi'nin ne olduğunu az çok anlamışsınızdır. Bazı hastalıkları iyileştirmek veya iyileşme sürecine sokmak için hastaya belirli seanslarla uygulanan müzikal içerikli terapiler müzikoterapidir. Şu an dünyada birçok hastanede şaşırtıcı olumlu sonuçlar doğuran müzikoterapinin mucizeleri, dünyayı şaşırtmaya devam ediyor.

Öncelikle müziğin bünyeye olan faydasının daha anne karnından fark edilebildiğini biliyor muydunuz?

Mesela bebeklerine daha anne karnındayken müzik dinleten(özellikle klasik müzik) annelerin çocuklarını IQ seviyelerinin ciddi yüksek bir rakamda olduğunu?

Peki ya uzun yaşamın sırları arasında müziğin de olduğunu söylesem?

Madde(uyuşturucu) bağımlılığında müzikoterapinin ciddi olumlu sonuçlara sebep olduğunu?

Otizm gibi rahatsızlıklarda müzikoterapi uygulandığında "mucizevi" olarak nitelendirilebilecek sonuçlar ile karşılaşıldığını?

Aynı şekilde alkol tedavisinde de müzikoterapinin etkisi çok büyük.Alkolizm tedavi merkezinde bir müzik aleti eşliğinde şarkı söylemenin tedavideki etkinliği incelenmiş ve alkoliklerde grup etkinliğine katılımın arttığı tespit edilmiştir. Madde kullanımı olan ergenler üzerinde yapılan bir çalışmada, alınan maddeyle ilgili şarkılar seçilmiş, kaydedilmiş ve sözleri yazılmış. Sonra bu şarkılar, ergenlere dinletilmiş, yazdırılmış; şiirler de yorumlatılmış. Bu sayede, ergenlerin maddelerle ilgili konuları anlamalarına yardımcı olunmuş ve kontrol kaybı, fiziksel yıkım, bağımlılık artışı gibi sorunların farkına varmaları sağlanmıştır. Müzikoterapiyle ergenler günlük stresle başa çıkmanın alternatif yollarını öğrenmişler ve uyuşturucu konusunda bilinçlenmişlerdir.
Günlük rutinlerin ve çevre,aile özel yaşantı gibi etmenlerin kurbanı olan bireylerde oluşan psikosomatik hastalıklarda da müzikoterapi depresyonu, stresi, kaygıyı ve kızgınlığı azaltmaktadır.

Müzikoterapi hakkında daha detaylı bilgileri ilerleyen günlerde buraya yazacağım. Çünkü önümüzdeki hafta bir aile dostumuzun yanına, aynı zamanda Türkiye'de hatrı sayılır bir neurofeedback terapisti olan bir tanıdığımı ziyaret edeceğim. Tüm bunları birinci elden dinlemek heyecan verici olacak!

Şimdilik hoşçakalın diyorum, hepinize güzel cumartesi geceleri ve pazarlar! :)

Müzikle kalın!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder