5 Kasım 2010 Cuma

Canım Sıkılınca John Williams Dinlerim Ben :)

Herkese selamlar!

Öncelikle herkese, vize haftalarında başarılar diliyorum, dilerim her şey istediğiniz gibi olur :)

Bugün bahsedeceğim konu, küçüklükten beri kendisine tam bir hayranlık duyduğum bir müzisyen ile ilgili: John Williams. İsmini duyanlarınız John Williams'ın imza attığı muhteşem projeleri bilirler. Bilmeyenler için ise hemen küçük bir ipucu: İmperial March ya da genel olarak şöyle diyelim: Star Wars müzikleri.

Star Wars ile büyümüş biri olarak, Star wars'un müzikleri benim için bambaşkadır. Başka hiçbir filmde, bu kadar tema ile özdeşleşen ve adeta ait olduğu film için bu derece yaratılmış olduğu belli olan başka müzik görmedim ben. Çok büyük bir film müziği arşivim olmasına ve film müziklerine hayran olsam da, Star Wars müzikleri benim için hep apayrıdır. Onlar, film müzikleri değil, başlı başına filmin ta kendisi gibi gelir bana.

Star Wars'un özellikle son çekilen üçlemesinde (1999-2002-2005) kullanılan John Williams bestelerinin dahiyane özellikleri asla kulaktan kaçmıyor. Hele ki üçlemenin son bölümü olan Revenge of the Sith bölümündeki o karanlık ve acı dolu müzikler, ayakta alkışlanası türden.

Revenge of the Sith bölümü, Star Wars'un tartışılmaz en karanlık ve hüzünlü bölümü. Bölümde hepinizin bildiği Darth Vader'ın kesin dönüşümü tamamlanmakta ve tüm galaksiyi korkunç bir karanlık kaplamaktadır. Böyle bir film için John Williams'tan "karanlık temalı" bir soundtrack yapması istenmiş. Kendisi ise müziğin "karanlık" yanının olmadığını, sadece hüzünü yansıtabileceğini ama diplerdeki umudun hep kalacağını vurgulamıştır. Belki de Star Wars müzikleri için geçerlidir bu.

Demek istediğim şudur ki, bir besteci düşünün, yarattığı her eserin ayrı bir hikayesi, her notanın ayrı bir duygusu olsun. Notasyona dökülen bestelerin kendi içlerinde çatışmaları, üzüntüleri, kahkahaları hatta şakalaşmaları olsun. Sanki gerçekten bir "bireymiş" gibi, sanki gerçekten birer "canlılarmış" gibi. İşte John Williams besteleri öyle besteler. Hepsinin hikayesinin ayrı olmasının yanı sıra, hepsinin sanki kendilerine ait bir yaşantıları var. Yıllar sonra dinlenilse bile hep o aynı duyguyu verirler.

Revenge of the Sith soundtrack'ini bir dinleyin. Biraz zaman ayırın ve dinleyin. Pişman olmazsınız :)

not: Schindler's List soundtrack'ini de unutmamak lazım :)

müzikle kalın :)

http://www.bilgimedya.org/

2 yorum:

  1. superman için yaptığı müzik artık karakterle özdeşleşmiş birşey. o theme i duyunca gömlegin dügmelerini yırtıp gözlügü çıkarıp telefon kulübesine koşasım geliyor hhaha :)

    YanıtlaSil